Wanneer heeft u een verklaring van erfrecht nodig?

Als iemand overlijdt, wordt zijn of haar bankrekening in principe geblokkeerd. Als dat gebeurt, kan niemand de rekening meer gebruiken om rekeningen te betalen of geld op te nemen. Als een nabestaande in die situatie toch toegang wil hebben, heeft hij of zij soms een verklaring van erfrecht nodig.

Verklaring van erfrecht opstellen bij notaris

Een verklaring van erfrecht is een officiële akte die is opgesteld door de notaris. In de verklaring staat ondermeer wie de erfgenamen van de overledene zijn, wie recht heeft op de erfenis en wie er bevoegd is om zaken rondom de nalatenschap te regelen. Bijvoorbeeld bankzaken of de verkoop van de eigen woning.

Checklist

U kunt een verklaring van erfrecht alleen aanvragen als u die nodig heeft voor het afwikkelen van de erfenis. De snelste manier om erachter te komen of u er één nodig heeft, is door de speciale checklist in te vullen die de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft opgesteld. Deze vindt u op deze webpagina.

Meerdere weken

Als u een verklaring van erfrecht nodig heeft, moet u daarvoor naar de notaris. Het kan meerdere weken duren voordat de verklaring is opgesteld. In de tussentijd kunt u niet over het geld op de bankrekening van de overledene beschikken.

Vraag het uw bank

Wilt u meer weten over het regelen van bankzaken na overlijden? Dan kunt u het beste even contact opnemen met de bank waar de rekening loopt.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag