Aanvullende zorgverzekering: kosten versus baten

In tegenstelling tot de basisverzekering is een aanvullende zorgverzekering niet verplicht. Toch kan het verstandig zijn om er een af te sluiten, zeker als u specialistische zorg nodig heeft. Maar als u gezond bent en weinig gebruik maakt van (aanvullende) zorg, wegen de kosten lang niet altijd op tegen de baten.

Vrouwelijke fysiotherapeute behandelt een man aan zijn been

Met een aanvullende verzekering verzekert u – een deel van – de zorgkosten die niet door de basisverzekering worden vergoed. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, brillen, alternatieve geneeswijzen, kraamzorg en tandheelkunde.

Rekensom

Of het verstandig is om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, is deels een rekensom en deels een gok. Als u al weet dat u in 2023 extra zorgkosten heeft, kunt u een berekening maken om te onderzoeken of de extra premie opweegt tegen de uitgaven die u anders zou hebben.

Onverwachte medische situaties kunt u natuurlijk niet van tevoren inschatten. Sommige mensen lopen dit risico liever niet en kiezen sowieso voor een aanvullende zorgverzekering. Doet u dat niet, dan kan het verstandig zijn om wat geld opzij te zetten. Heeft u het toch niet nodig? Dan beschikt over een spaarpot die u aan iets anders kunt besteden.

Korting

Zorgverzekeraars mogen volgend jaar geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering, maar wel op aanvullende verzekeringen. U hoeft uw aanvullende verzekering trouwens niet per se af te sluiten bij de verzekeraar waar ook uw basisverzekering loopt. Wel heeft de zorgverzekeraar het recht om u te weigeren of om extra eisen te stellen bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering.

Meer informatie

Wilt u meer weten over aanvullende zorgverzekeringen of heeft u andere vragen? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag