Veel meer woningbranden in 2020

Het aantal woningbranden is vorig jaar opmerkelijk toegenomen. Bij de brandweer kwamen gemiddeld 550 meldingen per maand binnen. Dat is maar liefst een kwart meer dan in 2019, toen dat nog 440 per maand was. 

Vlammen uit het raam van een woning
Nieuws
Datum: 22-01-2021

Een en ander blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid. Wat de oorzaak van de toename is, laat zich nog raden. Omdat veel meer mensen als gevolg van corona thuiswerken, zou dat een (mede)oorzaak kunnen zijn. Ook de ongekende klusdrift van het afgelopen jaar kan hebben bijgedragen aan de toename. 

Oorzaken 

De meeste branden in huis ontstaan door open vuur, zoals de open haard. Huishoudelijke apparaten, zoals de wasdroger, staan al jaren met stip op nummer twee als veroorzakers van brand. Verder veroorzaken oververhitte laptops en opladers steeds vaker brand. 

Brandverzekeringen 

Voor particulieren zijn er twee verzekeringen van belang als er brandschade ontstaat: de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De eerste verzekert de schade aan het huis zelf en alles wat eraan vast zit. De tweede dekt de schade van alles wat niet vast zit, zoals meubels, kleding en andere bezittingen.  

Eigen huis 

Als u een koophuis heeft, heeft u waarschijnlijk een opstalverzekering afgesloten. De meeste hypotheekverstrekkers stellen deze namelijk verplicht. Huurt u een huis? Dan heeft uw woningbouwvereniging of huisbaas er waarschijnlijk een afgesloten. Datzelfde geldt voor verenigingen van eigenaren van appartementencomplexen.  

Inboedel 

Hoewel niet verplicht, is het altijd verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Deze dekt niet alleen brandschade, maar bijvoorbeeld ook schade als gevolg van inbraak. Let bij het kiezen van een inboedelverzekering wel goed op de verzekerde bedragen. Dat geldt zeker als u (veel) kostbare apparaten, sieraden, kunst of muziekinstrumenten bezit. 

Meer informatie 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over uw opstal- of inboedelverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag verder. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.