Leennormen in 2021 veel strenger

Helaas gebeurt het nog steeds wel eens dat mensen teveel lenen, waardoor ze in financiĆ«le problemen komen. Om consumenten beter te beschermen tegen dat risico, worden de leennormen strenger in 2021. 

Geen geld in de portemonnee
Nieuws
Datum: 18-12-2020

Een lening afbetalen met rente kan namelijk een probleem worden als u of uw partner bijvoorbeeld werkloos raakt. Zeker in deze onzekere tijd is dit een scenario dat voor sommige werknemers niet ondenkbaar is. Geldverstrekkers hebben nu met de Autoriteit FinanciĆ«le Markten (AFM) en het Nibud afgesproken om dit risico te verkleinen.

Leennorm 

Ook nu houden kredietverstrekkers rekening met de inkomsten en uitgaven van consumenten om te bepalen wat een verantwoord leenbedrag is. Deze zogenoemde leennormen worden vastgesteld door de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN). Alle geldverstrekkers moeten zich aan deze normen houden.

Minder lenen 

Sinds 2020 is er al sprake van een opslag bovenop de norm. Die gaat per 1 januari 2020 fors omhoog en worden vanaf 1 april nog strenger. De exacte details van die wijzigingen zijn nog niet bekend, maar in de praktijk zal vrijwel iedere consument volgend jaar veel minder kunnen lenen. 

Meer informatie 

Heeft u een vraag over dit bericht of over een lopende of nieuwe lening? Neem dan gerust even contact met ons op. We zijn u graag van dienst met een verantwoorde lening. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.