Kies een situatie

Sparen in het buitenland? Let op de risico's!

De spaarrente in Nederland is nagenoeg nul procent. Sparen in het buitenland, met rentepercentages die oplopen tot tegen de 2%, kan daardoor interessant lijken. Maar pas op: net als bij beleggen zijn er risico's aan verbonden.

Via bemiddelaars zoals de Duitse intermediair Raisin, een start-up van Weltsparen, kunnen ook Nederlanders sinds enkele jaren hun spaargeld bij buitenlandse banken stallen. Klant worden is eenvoudig: u meldt zich online aan, controleert uw gegevens en opent uw rekening.

Er kunnen echter wel addertjes onder het gras zitten. Zo krijgen sommige buitenlandse banken van de internationale kredietbeoordelaars een lage rating omdat ze worden ingeschat als 'hoogst speculatief' of zelfs 'substantieel risicovol’. Daardoor laten de meeste investeerders dergelijke banken links liggen.

Garantiestelsel
Wat gebeurt er als de bank omvalt tijdens de looptijd van uw deposito? Als het een bank betreft met een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) valt deze onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Spaarders zijn er dan zeker van dat ze hun inleg tot € 100.000 terugkrijgen.

Banken binnen de Europese Unie zonder Nederlandse bankvergunning vallen onder het depositogarantiestelsel van het desbetreffende land. Controleer dit dus goed. Dat geldt zeker als u uw geld bij een bank stalt in een land dat geen lid is van de EU.

Geen rente op rente
Ook in de praktische zin kunnen er verschillen zijn tussen de werkwijze van buitenlandse en Nederlandse banken. Zo keren veel buitenlandse banken de rente pas na enkele jaren of aan het einde van de looptijd van het spaardeposito uit. In dat geval profiteert u dus niet van rente op rente.

Valutarisico
Nog een aandachtspunt: als u bij een bank spaart in een land met een andere munt loopt u een valutarisico. Denk bijvoorbeeld aan de forse waardedaling van het Britse pond in de afgelopen maanden. Spaart u in euro’s dan loopt u dit risico uiteraard niet.

Wat is wijsheid?
Als u overweegt om te gaan sparen bij een buitenlandse bank, lees dan de voorwaarden extra aandachtig door. Aannames die u geneigd bent te doen op basis van de Nederlandse situatie, zijn lang niet altijd juist.

Let ook op het tijdstip waarop de rente wordt uitgekeerd. Is dit pas aan het einde van de looptijd? Bereken dan of het nog wel gunstig (genoeg) is om uw geld bij de betreffende bank te stallen. Onderzoek tevens of u uw geld gedurende de looptijd kunt opnemen en of u hiervoor een boete moet betalen.

Vragen? Stel ze gerust!
Heeft u een vraag over dit bericht of wilt u advies over sparen of een ander financieel onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op!01-07-2019
Onze website plaatst geen tracking cookies. Geïntegreerde (social) media als Facebook, YouTube of AddThis kunnen bij gebruik ervan dat wel doen.

Wat zijn cookies?

Een cookie is een klein tekstbestand dat door een website op uw apparaat (computer, tablet of mobiele telefoon) wordt geplaatst.

Hoe wij cookies gebruiken

Wij plaatsen uitsluitend functionele cookies voor een optimale werking van de website. Bij uw volgende bezoek worden de cookies gebruikt om u te herkennen en dat maakt een volgend bezoek aan onze website gemakkelijker.

Cookies van derden

Bij de cookies die via onze website worden geplaatst, kunnen cookies van andere partijen zitten. Deze cookies meten bijvoorbeeld het gebruik van onze website. Deze zogenaamde statistische cookies geven ons inzichten waarmee wij onze website vervolgens verder kunnen optimaliseren om zo de gebruikerservaring van bezoekers te verbeteren. Deze inzichten gebruiken wij uitsluitend ten behoeve van onszelf en er worden geen gegevens gedeeld met derden zoals bijvoorbeeld Google.

Verder treft u buttons aan van bijvoorbeeld Addthis, Facebook, Twitter of LinkedIn. Met deze buttons kunt u informatie van onze website delen. Ook is het mogelijk dat er video's van YouTube op onze website staan of applicaties van andere partijen. Hiervoor worden cookies geplaatst vanuit deze (social) media. Wij hebben daar geen invloed op. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de privacyverklaringen van deze (social media)kanalen. Daarin staat wat zij met de (persoons)gegevens doen die zij via dit soort cookies verwerken.

Uitschakelen cookies

U kunt het gebruik van cookies uitschakelen. Let erop dat u de instellingen apart voor elke browser en apparaat dat u gebruikt moet aanpassen. Hoe u uw instellingen kunt aanpassen, verschilt per browser. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser.

Wees u ervan bewust dat als u geen cookies wilt, wij niet meer kunnen garanderen dat onze website helemaal goed werkt. Het kan zijn dat enkele functies van de site verloren gaan.

Slotopmerkingen

Wij zullen deze verklaring af en toe aan moeten passen, omdat bijvoorbeeld onze website of de regels rondom cookies wijzigen.

Top